top of page

Even voorstellen: Prins Herald d’n enigste & Funkenmarieke IljaPrins Herald d’n enigste

Heerser over de lappot en Meester in het bier sjouwen


Hallo Braoiers en Braoierinnekes,


Ik, de nieuwe prins van Lauwe, zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Herald van Gelder en ik ben 45 jaren jong. Mijn ouders zijn Henk en Wiesa van Gelder. Ik ben getrouwd met Kitty en samen hebben wij twee dochters: Sara en Sofie. We zijn een gezin dat graag carnaval viert. Zo ben ik al sinds 2011 lid van de raad van elf, Sara heeft gedanst bij de dansgarde en Sofie doet dit nog steeds.


Ik ben timmerman en werk voor mezelf als zzp-er. Ook mag ik mijn kunsten vertonen als haardenbouwer bij de Harlekijn en van Manen haarden en kachels. Al mijn vrije uren gaan op in het verbouwen van ons eigen huis. Daarnaast heb ik nog een kleine hobby: motor rijden. Ik rij niet veel, maar we gaan wel traditiegetrouw drie keer per jaar naar de motorraces in Assen. Het liefst met mijn eigen motor.


Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet wordt er na de lampionnenoptocht gestemd voor de nieuwe prins. Ik wilde graag prins worden en stond ook op de stemlijst. Na een feestavond in Maasbommel belde Jan mij ‘s nachts op of hij langs kon komen. Toen wist ik genoeg: het is zover. Hij vroeg of ik prins wilde worden en daar hoefde ik niet over na te denken en zei gelijk ja! De volgende vraag was wie ik als Funkemarieke wilde. Over wie mijn Funkemarieke moest worden was ik duidelijk: dit moest Ilja van Gelder zijn. Gelukkig zei ze ja en ik was dus een tevreden man.


Tot slot wens ik namens mij en Ilja iedereen een geweldige carnaval toe. We gaan er een geweldig jaar van maken en miense denk eraan:


SCHIK MAKE, TIS MEE DALUK.

Om alles tijdens de carnaval in goede banen te leiden, proclameren wij, prins Herald de enigste en funkemarieke Ilja met aan onze zijde de voltallige carnavalsvereniging "de Braoiers" de volgende regels en onzin:

 • ten urste niets moet, alles mag, carnaval vieren doe je met een lach.

 • ten twidde carnaval is voor iedereen, als het goed is zedde dus nooit alleen.

 • ten derde er zal met carnaval geen verschil zijn tussen rang en stand, of tussen miense met veul of weinig verstand.

 • ten vierde loop je iemand omver, dat kum welles veur, rap um dan op en ga samen deur.

 • ten vijfde vur een borrel, bier of wijn, motte met carnaval in Lauwe zijn.

 • ten zesde we gaon samen de glazen heffen, om de kelen te smeren en de dorst te lessen.

 • ten zuvende geniet en drink met je maten.

 • ten achste groen is een appel, geel een banaan, sluit maar in de polonaise aan.

 • ten niggende bloemen verwelken, schepen vergaan, tis nog lang gin ted um naar huis te gaan.

 • ten tiende kik maar wa ge doet, kunde nog zien

 • ten ellufde SCHIK MAKE, TIS MEE DALUK


Funkenmarieke Ilja


Beste Braoiers en Braoierinnekes,

Toen ik werd gebeld of ik Funkenmarieke 2020 wilde worden van de Braoiers was mijn antwoord zonder enige twijfel een volmondige: ‘Ja, natuurlijk wil ik dat’.

Vele mensen zullen mij nog wel herinneren als Jeugdprinses 2013, dochter van Prins Herman d’n Urste of als dansmarieke van de prinsengarde. Maar voor de mensen die mij nog niet kennen, stel ik me graag even voor. Mijn naam is Ilja van Gelder en ik ben 18 jaar oud. Ik studeer momenteel als tweedejaars student aan de Pabo in Nijmegen. In mijn vrije tijd werk ik bij de jumbo als vulploegleider, voetbal ik bij Leones Dames 1 en geef ik training aan de MO15.

Het is een eer om samen met Prins Herald d’n enigste het prinsenpaar van 2020 te zijn. Samen met het jeugdpaar, de Braoiers en alle Braoiers en Braoierinnekes weet ik zeker dat 2020 een TOP jaar gaat worden!

ALAAF!!


609 weergaven

Comments


bottom of page